Молитви преди свето Причастие

 

(В деня на причастяването след утринните молитви
се четат следните псалми и молитви:)

 

Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред самия Христос, нашия Цар и Бог.

 

Псалом 22

 

Господ е Пастир мой, от нищо не ще се нуждая: Той ме настанява на злачни пасбища и ме води на тихи води, подкрепя душата ми, насочва ме по пътя на правдата заради Своето име. Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята палица ме успокояват. Ти приготви пред мене трапеза пред очите на враговете ми, помаза главата ми с елей, чашата ми е препълнена. Тъй благостта и милостта Ти да ме придружават през всички дни на живота ми, и аз ще пребъдвам в дома Господен много дни.

 

Псалом 23

 

Господня е земята и онова, що я изпълва, вселената и всичко, що живее в нея, защото Той я основа върху морета и върху реки я утвърди. Кой ще възлезе на планината Господня; или кой ще застане на Неговото свето място? Ония, чиито ръце са невинни и сърцето чисто, който не се е клел в душата си напразно и не е споменавал лъжливо името Господне пред ближния си,  той ще получи благословение от Господа и милост от Бога, своя Спасител. Такъв е родът на ония, които Го търсят, които търсят лицето на Бога Яковов. Подигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата. Кой е тоя Цар на славата? Крепкият и силният Господ, силният на война Господ. Подигнете, порти, горнището си, подигнете се , вечни порти, и ще влезе Царят на славата. Кой е тоя Цар на славата? - Господ на силите, Той е Цар на славата.

 

Псалом  115

 

Повярвах и затова говорих, силно съм съкрушен. В моята необмисленост си казах: всеки човек е лъжа. Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? Чашата на спасението ще приема и името Господне ще призова. Моите оброци ще дам Господу пред целия Негов народ. Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. О, Господи, аз съм Твой раб, аз съм Твой раб и син на Твоята рабиня. Ти счупи моите окови. Тебе ще принеса хвалебна жертва и името Господне ще призова. Моите оброци ще дам Господу пред целия Негов народ, в дворите на дома Господен, посред тебе, Иерусалиме.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

Алилуия, алилуия, алилуия, слава на Тебе, Боже (три пъти).

 

Тропари, глас 8

 

Господи, Който се роди от Дева, пренебрегни моите беззакония и очисти сърцето ми, като го направиш храм на Твоето Пречисто Тяло и Кръв. Не ме отхвърляй от Твоето лице Ти, Който имаш безмерно голяма милост.

Слава...

Как ще посмея аз, недостойният, да се причастя с Твоите Светини? Защото, ако дръзна да пристъпя към Тебе с достойните, дрехата ме изобличава, понеже не е за вечеря, и си навличам осъждане за многогрешната ми душа. Господи, очисти сквернотата на моята душа и като човеколюбив ме спаси.

И сега...

Голямо множество са моите прегрешения, Богородице, към Тебе прибягнах, Всечиста, молейки се за спасение. Посети, едничка Благословена, немощната ми душа и моли Твоя Син и наш Бог да ми прости тежките грехове, които извърших.

 

През Св. Четиридесетница се казва

и този тропар:

 

Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха, тогава злочестивият Иуда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше, и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии. Виж, любителю на богатства, тоя, който заради тях се обеси. Бягай от ненаситната душа, която се одързости да направи това на Учителя. Господи, Който си благ към всички, слава на Тебе.

 

Псалом 50

 

Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконието си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд. Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта Си. Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония. Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда. Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала, защото да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Стори добро, Господи, на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски: тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

 

Канон, глас 2 Песен 1. Ирмос:

 

Дойдете люде да пеем песен на Христа Бога, Който раздели морето и ръководи народа, когото изведе от египетското робство, защото се прослави.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

Хляб за вечен живот и за изцерение на многоразличните недъзи да ми бъде Твоето Свето Тяло и честна Кръв, добросърдечни Господи.

 Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

Твоята пречиста Кръв и твоето пресвято Тяло, Владико, ме сподоби, недостойния, да приема и да вкуся с желание и вяра.

Слава на Отца, Сина и Светия Дух.

Осквернен с неприлични дела, окаяният аз не съм достоен за Твоето Пречисто Тяло и Божествена Кръв, с причастяването на които ме удостои, Христе.

И сега, и всякога, и вовеки веков. Амин.

Богородичен: Земя добра, благословена Богородице, която произведе клас неоран и спасителен за света, удос-той ме, като Го ям, да се спася.

 

Песен 3. Ирмос:

 

Върху камъка на вярата, като ме утвърди, разшири моите уста против враговете ми. Възрадва се духът ми, когато пея: никой не е свят, както нашия Бог, и няма праведен освен Тебе, Господи.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

Сълзи ми дай, Христе, които очистват сквернотата на сърцето ми, та очистен с добра съвест, с вяра и благоговение да пристъпя, Владико, за причастие с Твоите божествени дарове. 

Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

За прошка на прегрешенията, за общение с Дух Свети, за вечен живот и за отстраняване на страстите и скърбите да ми бъде Твоето Пречисто Тяло и Божествена Кръв, Човеколюбче.

Слава на Отца, Сина и Светия Дух.

Сподоби ме, Господи, неосъдно да се причастя с Твоето Тяло и с Твоята честна кръв и да славя твоята благост.

И сега, и всякога, и вовеки веков. Амин.

 Богородичен: Пресвята Трапезо на Живия Хляб, Който поради милост слезе от небето и даде на света нов живот, удостой  и мене, недостойния с благоговение да Го вкуся сега и да бъда жив.

 

Седaлен, глaс 8

 

Огън и светлина да ми бъде, Спасителю, приемането на пречистите и животворящи Твои Тайни, като изгарят у мен плевелите на греха и ме просвещават и освещават да Те славя от цялото си сърце. Няма да издам светинята на  лукавия враг, нито ще Те предам  с  целувка, но като блудницата припадам пред Тебе и като разбойника Ти изповядвам и Ти викам: помени ме, Господи в Твоето Царство!

 

Песен 4. Ирмос:

 

Дойде от Дева не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, като се въплъти и ме спаси целия човек. Затова Ти викам: Слава на Твоята сила, Господи!

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 Пожелал заради нас да се въплътиш, Многомилостиви, бе заклан като агне, заради човешките грехове: затова Те моля, очисти и моите съгрешения.

Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

Изцери раните на душата ми, Господи, и целия ме освети, и ме удостой, Владико, да се причастя окаяният аз с тайната на Твоята божествена вечеря.

Слава на Отца, Сина и Светия Дух.

Да застанем всички със страх и трепет, като издигнем сърдечните си очи нагоре и въззовем: утвърди и вразуми ни, Боже щедри в Твоя страх.

И сега, и  всякога, и во веки веков. Амин.

Богородичен:

Умилостиви и за мене Тогова, Който е от Твоята утроба, Владичице, и ме запази нескверен и непорочен твой раб, за да приема духовния бисер и се осветя.

 

Песен 5. Ирмос:

 

Подателю на светлината и Творецо на вековете, настави ни в светлината на Твоите заповеди, защото освен Тебе друг бог не знаем.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 Както предрече, Христе, да бъде на Твоя смирен раб, пребъди и в мене, както се обеща: защото ето, ям Твоето божествено тяло и пия Твоята кръв.

 Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

Слово Божие и Боже, частицата от Твоето Тяло да бъде на мене помрачения за просвещение, и Твоята Кръв ­ за очистване на осквернената ми душа.

Слава на Отца, Сина и Светия Дух.

Понеже имам преосквернена душа и нечисти устни, сега не смея да се приближа до Тебе и да приема Твоето Тяло, но Ти,  Христе, ме удостой.

И сега...

Богородичен: Марио, Майко Божия, свето жилище на благоуханието, с твоите молитви ме направи избран съсъд, та осветен да се приобщя с твоя Син.

 

Песен 6. Ирмос:

 

Като се валям в греховната бездна, призовавам неизследимата бездна на Твоето милосърдие; от тление, Боже, ме изведи.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

Ума, душата и сърцето и тялото ми, Спасителю, освети и удостой, Владико, неосъдително да пристъпя към страшните тайни.

Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 За отстраняване на страстите и за умножение на Твоята благодат и утвърдяване на живота да ми бъде причастяването с Твоите свети тайни, Христе.

Слава на Отца, Сина и Светия Дух.

Да пристъпим всички към Божествените Христови тайни със страх и трепет, да приемем истинното и свято Негово Тяло и истинната, свята и честна Негова Кръв.

И сега, и  всякога, и во веки веков. Амин.

Богородичен: Боже, Боже, Свето Слово, по молитвите на Твоята Света Майка освети целия мене, като пристъпвам сега към Твоите Божествени Тайни.

 

Кондак, глас 2

 

Не ме пренебрегвай, Христе, да взема сега Хляба ­ Твоето Тяло и Твоята Божествена Кръв. Причастяването с пречистите и страшни Твои Тайни, Владико, да не ми бъде за съд, а да ми бъде за вечен и безсмъртен живот.

 

Песен 7. Ирмос:

 

На златния идол премъдрите юноши не послужиха, в огъня сами влязоха, и идолите им обругаха; сред пламъка извикаха и ангел ги ороси: чу се молитвата на устата им.

 Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

Причастяването сега с Твоите безсмъртни Тайни да ми бъде извор на добрини, светлина и живот, и безсмъртие, и за успех и умножаване на божествената добродетел, еднички Добродушни, за да Те славя.

 Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

Да се избавя от страдания и врагове, и нужда, и всяка скръб, с трепет и любов, и благоговение, Човеколюбче, пристъпвам сега до безсмъртните и Божествени Твои Тайни, и удос-той ме да Ти пея: Благословен си, Господи, Боже, на отците ни.

Слава на Отца, Сина и Светия Дух.

Душе моя окаяна, душе страстна, изпълни се с благоговеен страх,  като виждаш преславното Таинство, въздъхни през сълзи и със съкрушение зови и казвай: Боже, очисти ме както блудния.

И сега и  всякога, и во веки веков. Амин.

Богородичен: Богоблагодатна, родила свръхестествено Спасителя Христа, сега аз, нечистият твой раб, моля Тебе Чистата: като искам да пристъпя до пречистите Тайни, очисти ме целия от сквернотата на плътта и духа.

 

Песен 8. Ирмос:

 

Слезлия в огнената пещ, при еврейските юноши, и превърналия пламъка в роса, възпявайте дела Бога, като Господ, и превъзнасяйте през всички векове.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

На небесните и спасителни, и свети Твои Тайни, Христе, и на Божествената и Тайна Вечеря и мене отчаяния, удостой да бъда участник, Боже, Спасителю мой.

Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

Под Твоето добросърдечие като прибягвам, Благий, с благоговение Ти викам: Спасителю, пребъди в мене и аз в Тебе, както каза; защото ето, като се опирам на Твоята милост, ям Твоето Тяло и пия Твоята Кръв.

Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе.

Троичен: Тръпна като приемам огън, за да не изгоря като восък и като трева; о, велико тайнство, о, добросърдечие Божие! Как с Божественото Тяло и Кръв се причастявам и ставам безсмъртен?

И сега, и  всякога, и во веки веков. Амин.

Божественият Хляб на живота в Твоята утроба, Майко Божия, се изпече, като я запази неповредена и непорочна. Затова Тебе, Която ни нахрани, възпяваме през всички векове.

 

Песен 9. Ирмос:

 

Синът на безначалния Родител, Бог и Господ, Който се въплъти от Дева, ни се яви, помрачените да просвети, разпръснатите да събере. Затова Всевъзпяваната Богородица величаем.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

Христос е, вкусете и вижте: Господ заради нас  някога стана подобен на нас и се принесе сам като жертва на Своя Отец и винаги се заколва и освещава тия, които се причастяват.

Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

С душа и тяло да се осветя, Владико, да се просветя, да се спася, да бъда Твой дом с причастяването със Свещените Тайни и да Те имам живеещ в мене с Отца и Духа, Благодетелю Многомилостивий.

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

Като огън и като светлина да ми бъде, Спасителю мой, Твоето Тяло и Пречестната Кръв, която опалва греховното вещество, и изгаря тръните на страстите, и целия ме просвещава. Покланям се на Твоето Божество.

И сега, и  всякога, и во веки веков. Амин.

Бог се въплъти от чистите Твои кърви, затова всеки род Те възпява, Владичице, а безплътните множества Те славят,защото чрез Тебе видяха Владетеля на всичко, явил се като човек.

И  веднага:

 

Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги блажена, и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе истинска Богородице,  величаем.

 

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас (три пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очис-ти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Свети, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй (три пъти).

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и, винаги, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата во веки. Амин.

 

Тропар на деня

или умилителните тропари:

 

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, защото, като не намираме никакво оправдание, ние грешните, Ти принасяме като на Владика тая молитва: Помилуй нас.

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

Господи, помилуй нас, защото на Тебе се уповаваме. Не се гневи много на нас, нито спомняй нашите беззакония: но погледни милостиво и сега, като добросърдечен, и ни избави от  враговете ни; защото Ти си наш Бог, и ние Твой народ ­ всички сме дело на Твоите ръце, и Твоето име призоваваме.

И  сега, и винаги, и во веки веков.

Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та като се надяваме на Тебе, да не погинем, но да се избавим чрез Тебе от беди, защото Ти си спасение на християнския род. 

 

Всички родове Те облажаваме, Богородице Дево, защото в Теб благоволи да се вмести невместимият Христос Бог наш. Блажени сме и ние, че Те имаме за застъпница, понеже денем и нощем се молиш за нас, и по Твоите молитви се утвърждават православните. Затова, като Те възпяваме, викаме: Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе.

 

След  това:

 

Господи, помилуй (40). И поклони, колкото искаш.

 

И следните стихове:

 

Човече, като искаш да ядеш Тялото Господне,

пристъпи със страх, за да не се изгориш, защото е огън.

И преди да пиеш Божествената Кръв за общение,

първо се примири с тия, които са те оскърбили. Тогава дръзвай да ядеш тайнствената Храна.

Преди да се причастиш със страшната жертва ­ Живототворящото Тяло на Господа, помоли се с трепет така:

 

Молитва 1

(От св. Василий Велики)

 

Владико, Господи Иисусе Христе, Боже наш, извор на живота и безсмъртието, Създател на всички видими и невидими твари, на безначалния Отец съвечни и събезначални Сине, Кой-то поради голямата Си благост в последните дни се облече в плът, разпъна се и се погреба заради нас, неблагодарните и злонравите, и Който със Своята кръв обнови нашата природа, повредена от греха. Сам Ти, безсмъртни Царю, приеми и покаянието на мене грешния. Приклони Твоето ухо  към мене и чуй моите думи. Защото съгреших, Господи, съгреших пред небето и пред Тебе, и не съм достоен да погледна към висотата на Твоята слава, тъй като изоставих Твоята благост, престъпих Твоите заповеди и не послушах Твоите наредби. Но Ти, Господи, Който си незлобив, дълготърпелив и многомилостив, не ме остави да загина с моите беззакония, като очакваш моето обръщане. Защото, Човеколюбче, Ти каза чрез Твоя пророк: “Не искам смъртта на грешника, а да се отвърне и да бъде жив”. Не искаш, Владико, да погубиш творенията на Твоята ръка, нито желаеш погибелта на човека, а искаш всички да се спасят и да познаят истината. Заради това и аз, макар  и да съм недостоен за небето и земята, и за тоя временен живот, тъй като всецяло се предадох на греха, подчиних се на страстите и оскверних Твоя образ; но като Твое създание, аз, окаяният, не се отчайвам за своето спасение, а дързостно ида при Твоето безкрайно милосърдие. Ти, човеколюбиви Господи, Който взе върху Си греха на света и изцеряваш човешките немощи, Който призоваваш при Себе Си и успокояваш отрудените и обременените, Който не дойде да призовеш праведниците, а грешните към покаяние, приеми и мене, както прие блудницата, разбойника, митаря и блудния, и снеми от мене моя тежък греховен товар. Очисти ме от всяка нечистота на плътта и духа, и ме научи да извършвам светинята със страх пред Тебе, та като приемам частицата от Твоите Светини, с чисто свидетелство на моята съвест, да се съединя с Твоето свето Тяло и с Твоята света Кръв, и да имам Тебе, в мене да живееш и пребъдваш, заедно с Отца и Светия Твой Дух. О, Господи Иисусе Христе, Боже мой, нека не ми бъде за осъждане причастяването с пречистите и животворящи Твои Тайни, нито да заболея по душа и тяло, задето недостойно се причастявам с тях. Но дай ми дори до последното мое издихание неосъдително да приемам частицата от Твоите Светини ­ за общение със Светия Дух, за запас по пътя към вечния живот и за благоприятен отговор на страшния Твой съд, та и аз с всички Твои избраници да стана участник в Твоите нетленни блага, що си приготвил за ония, които Те обичат, Господи, и сред които си препрославен во веки. Амин.

 

Молитва 2

 (От св. Иоан Златоуст)

 

 Господи, Боже мой, зная, че не съм достоен, нито годен да влезеш под покрива на моята душа, защото цял е пуст и съборен, и нямаш в мене достойно място къде глава да подслониш. Но както от висините заради нас Себе Си понизи, снижи се и сега и към моето нищожество; и както прие в пещера и в ясли на безсловесни да легнеш, така приеми да влезеш и в яслата на моята безсловесна душа и в оскверненото мое тяло. Както не счете за недостойно да влезеш и вечеряш заедно с грешници в дома на Симона Прокажени, така благоволи да влезеш в дома на моята смирена, прокажена и грешна душа. Както не отблъсна подобната на мене блудница и грешница, която беше дошла и се докосна до Тебе, тъй също се смили и над мене грешния, който идвам и се докосвам до Тебе. Както не се погнуси от нейната скверна и нечиста уста, която Те целуваше, така също не се погнусявай и от моята по-скверна и по-нечиста от нейната уста, нито от мерзките и нечисти мои устни, и от гнусния ми и съвсем нечист език. Но частицата на Твоето пресвето Тяло и на Твоята драгоценна Кръв да ми бъде за освещаване, просветление и здраве на смирената ми душа и тяло, за облекчаване на тежестта на многото ми съгрешения, за предпазване от всякакво дяволско въздействие, за прогонване и възпиране на моя зъл и лукав навик, за умъртвяване на страстите, за спазване на Твоите заповеди, за умножаване на Твоята божествена благодат и за придобиване на Твоето царство. Прис-тъпвам към Тебе, Христе Боже, не поради пренебрежение, а защото се надявам на Твоята неизказана благост, и да не би, като се отдалечавам задълго от Твоето общение, да бъда хищнически грабнат от духовния звяр вълк. Затова Ти се моля, понеже само Ти си свят, Владико, освети душата и тялото ми, ума и сърцето ми, и всички вътрешности и ме обнови цял, вкорени страх пред Тебе в моите членове и направи Твоето освещение да не се заличи в мене. И ми бъди помощник и застъпник, като насочваш в мир живота ми и ме удостоиш да застана отдясно на Тебе, заедно с Твоите светии, по молитвите и моленията на Твоята пречиста Майка, на Твоите безплътни служители и пречистите небесни Сили, и на всички светии, които отвека на Тебе са  благоугодили. Амин.

 

Молитва 3

(От св. Симеон Метафраст)

 

Едничък чисти и нетленни Господи, Който поради неизказана човеколюбива милост прие целия наш състав от чистите и девствени кърви на Родилата Те свръхестествено чрез слизането на Божия Дух и благоволението на вечния Отец ­ Христе Иисусе, Божия Премъдрост и Мир, и Сила! С Твоето въплъщение, като прие животворните и спасителни страдания, кръста, гвоздеите, копието и смъртта, умъртви моите душегубни телесни страсти. С погребението, като плени царството на ада, погреби чрез добри помисли моите лукави намерения и духовете на лукавството унищожи. С тридневното и живоносно Твое възкресение, като възкреси падналия праотец, възкреси и мене, подхлъзналия се чрез греха, като ми даваш средства за покаяние. С Твоето преславно възнесение, като обожестви възприетата плът и я удостои да седи отдясно на Отца, удостой ме чрез причастяването с Твоите свети Тайни да застана от дясната Ти страна ­ при спасяваните. Със слизането на Утешителя, Твоя Дух, като направи светите Си ученици драгоценни съсъди, направи и мене обиталище на Неговото слизане. Когато пък дойдеш праведно да съдиш вселената, благоволи и аз да посрещна на облаците Тебе, моя Съдия и Създател, с всички Твои светии, та безкрайно да Те славословя и възпявам, заедно с безначалния Твой Отец и с пресветия, и благия, и животворящия Твой Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

 

Молитва 4

(От св. Иоан Дамаскин)

 

Владико Господи Иисусе Христе, Боже наш, Който едничък имаш власт да прощаваш греховете на човеците! Като благ и човеколюбец прости всички, съзнателно и несъзнателно, извършени от мене грехове,  и ме удостой неосъдително да се причастя с божествените, преславни, пречисти и животворящи Твои Тайни, не за тежест, ни за мъка, ни за прибавяне на още грехове, но за очистване и освещение, и като залог на бъдещия живот и царство, за опора и помощ, и отбиване на враждебните сили и за заличаване на многото мои съгрешения. Защото Ти си Бог на милостта, на щедростите и човеколюбието, и затова на Тебе слава възнасяме, заедно с Отца и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

 

 Молитва 5

(От св. Василий Велики)

 

Зная, Господи, че недостойно се причастявам с Твоето чисто Тяло и Твоята скъпоценна Кръв, че съм виновен и че ям и пия своето осъждане, понеже не различавам Тялото и Кръвта на Тебе, Христа, моя Бог. Но като се надявам на Твоята щедрост, пристъпвам към Тебе, Който рече: “Който яде Моята плът и пие Моята кръв, в Мене пребъдва, и Аз в него”. И тъй, умилостиви се, Господи и не изобличавай мене, грешния, но стори с мене според Твоята милост. И нека ми бъдат тия Светини за изцерение, и очистване, и просвещение, и запазване, и спасение, и освещение на душата и тялото, за пропъждане на всяко мечтание, лукаво деяние и дяволско влияние, което духовно действа върху членовете ми, за дръзновение и любов към Тебе, за изправяне на живота и за утвърждаване, за умножаване на добродетелите и за съвършенство,  за изпълнение на заповедите, за общение със Светия Дух, за запас по пътя към вечния живот, за благоприятен отговор на Страшния Твой съд, не за съд или осъждане. Амин.

 

 Молитва 6

(От св. Симеон Нови Богослов)

 

Приеми, Христе мой, моление от скверни устни, от мерзко сърце, от нечист език, от осквернена душа, като не пренебрегваш нито думите, нито изразите, нито безсрамието ми и ми дадеш дръзновено да казвам, което искам, Христе мой. Но още повече научи ме какво трябва да правя и да говоря. Съгреших повече от блудницата, която, като узна где си, купи миро, смело дойде да помаже Твоите нозе, Христе мой, Владико и Боже мой. Както нея, дошла от сърце, не отблъсна, тъй не се гнуси и от мене, Слове, но дай ми нозете Си да ги държа и целувам, и с потоци сълзи като с многоценно миро дръзновено да ги помажа. Умий ме с моите сълзи, очисти ме с тях, Слове. Прости и моите прегрешения и прошка ми дай. Ти знаеш множеството злини, знаеш и моите струпеи, и раните ми виждаш, но и вярата знаеш, и желанието виждаш, въздишките чуваш. Не се укрива от Тебе, Боже мой, Творче мой и Избавителю мой, нито капка сълзица, нито от капката някаква частица. Виж смирението ми, виж каква е мъката ми и прости всички мои грехове, Боже на всички твари, та с чисто сърце, с трепетна мисъл и със съкрушена душа да се причастя с пречистите и пресвети Твои Тайни, чрез които се оживява и обожествява всеки, който яде и пие с чисто сърце. Защото Ти рече, Владико мой: “Всеки, който яде Моята плът и пие Моята кръв, в Мене пребъдва, и Аз в него”. Съвсем истинско е словото на Моя Владика и Бог. Защото, като се причастявам с божествените и боготворящи Дарове, не съм вече сам, но с Тебе, Христе мой, три-слънчевата светлина, която просвещава света. И за да не остана сам без Тебе ­ Животодателя, мое дихание, мой живот, моя радост, спасение на света ­ пристъпих към Тебе, както виждаш, със сълзи и със съкрушена душа, като моля да получа избавление от моите грехове и да се причастя неосъдително с животворящите и непорочни Твои Тайни, за да пребъдеш, както каза, с мене триокаяния, та да не би съблазнителят да ме намери без Твоята благодат и да ме сграбчи коварно и като ме съблазни, да ме отдалечи от Твоите боготворящи слова. Ето защо падам пред Тебе и горещо Ти викам: Както прие блудния и дошлата блудница, така приеми, щедри Господи, и мене блудния и нечистия. Защото, като дохождам сега при Тебе със съкрушена душа, зная, Спасителю, че друг като мене не Ти е прегрешил, нито е извършил деянията, които аз извърших. Но и това зная, че нито големината на прегрешенията, нито множеството на греховете надвишава голямото дълготърпение и безкрайно човеколюбие на моя Бог. Но с милостта на състраданието Ти и чистиш, и осветляваш, и правиш причастници на светлината горещо каещите се, като щедро ги приобщаваш към Твоето божество. И което е чудно и за ангелите, и за човешките умове, много пъти им говориш като на Твои близки приятели. Това ме прави дръзновен, това ме окриля, Христе мой. И насърчен от Твоите богати благодеяния към нас, с радост, в същото време и с трепет се причастявам с огъня, и бидейки трева ­ странно чудо! ­ не изгарям, а бивам оросяван, както в старо време къпината, която не гореше и не изгаряше. И сега с благодарна мисъл, с благодарно сърце, с благодарните членове на душата и тялото ми се покланям и величая, и Те славословя, Боже мой, защото си благословен сега и во веки. Амин.

 

Молитва 7

(От св. Иоан Златоуст)

 

Боже, облекчи, отпусни и ми прости съгрешенията, с които Ти съгреших, било с думи, било с дело, било с помисъл, било волно или неволно, съзнателно или несъзнателно ­ всичко ми прости, защото си благ и човеколюбец. И по молитвите на Твоята Пречиста Майка, на безплътните Твои служители и свети сили, и на всички светии, които отвека на Тебе са благоугодили, благоволи неосъдително да приема светото и пречисто Твое Тяло и драгоценната Кръв за изцерение на душата и тялото, и за очистване на лошите ми помисли. Защото Твое е царството и силата, и славата, заедно с Отца и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

 

 Молитва 8

(От св. Иоан Златоуст)

 

Не съм достоен, Владико Господи, да влезеш под покрива на душата ми. Но понеже Ти като човеколюбец искаш да живееш в мене, дръзновено пристъпвам. Заповядваш да разтворя вратите, които Ти Самият създаде, и да влезеш със свойственото Ти човеколюбие, да влезеш и да просветиш помрачената ми мисъл. Вярвам, че Ти ще направиш това, защото не изпъди блудницата, дошла при Тебе със сълзи, нито отблъсна разкаялия се митар, нито изгони разбойника, познал Твоето царство, нито покаялия се гонител остави, какъвто е бил, но всички, дошли при Тебе с покаяние, Ти причисли в лика на Твоите приятели. Само Ти едничък си благословен всякога, сега и в безкрайни векове. Амин.

 

 

 Молитва 9

(От св. Иоан Златоуст)

 

Господи Иисусе Христе, Боже мой! Облекчи, разреши, очисти и прости на мене, грешния, и непотребния, и недостойния Твой раб, прегрешенията, и съгрешенията и грехопаденията ми, с които от младините до този ден  и час Ти съгреших, съзнателно или несъзнателно, с думи или с дела, или помисли и мисли, или  с някои действия и с всички мои чувства. И по молитвите на безсеменно родилата Те Пречиста и винаги-дева Мария, Твоята Майка, едничката моя непосрамваща надежда, застъпница и спасение, удостой ме неосъдно да се причастя с пречистите, безсмъртни, животворящи и страшни Твои тайнства, за освобождаване от греховете и за вечен живот, за освещение и просвещение, за крепкост и изцерение на душата и тялото, за изгонване и съвършено погубване на лукавите ми помисли и намерения, действия и нощни мечтания, внушавани от тъмните и лукави духове. Защото Твое е царството, и силата, и славата, и честта, и поклонението, заедно с Отца и Светия Твой Дух, сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

 

 Молитва 10

(От св. Иоан Дамаскин)

 

Пред вратите на Твоя храм стоя, а от злите помисли не отстъпвам. Но Ти, Христе Боже, Който оправда митаря и помилва хананейката, и за разбойника отвори вратите на рая, отвори ми Твоето човеколюбиво сърце и ме приеми, като дохождам и се докосвам до Тебе, както прие блудницата и кръвоточивата: едната, като се допря до края на дрехата Ти, лесно получи изцерение, а другата, като държа Твоите пречисти нозе, отнесе със себе си прошка на греховете. А аз, окаяният, като се одързостявам да приема цялото Твое Тяло, нека не бъда изгорен, но ме приеми като тях и просвети душевните ми чувства, като изгориш тежките ми грехове, по молитвите на безсеменно родилата Те и на небесните Сили, защото си благословен во веки веков. Амин.

 

Молитва 11

(От св. Иоан Златоуст)

 

Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти си наистина Христос, Син на живия Бог, Който дойде в света да спасиш грешните, от които първият съм аз. Вярвам още, че това е самото пречисто Твое Тяло и това е самата драгоценна Твоя Кръв. И тъй, моля Ти се, помилуй ме и ми прости моите волни и неволни съгрешения, които извърших с думи, с дела, съзнателно или несъзнателно, и ме удостой  неосъдително да се причастя с пречистите Твои Тайни за прошка на греховете ми и за вечен живот. Амин.

 

Когато пристъпваш към св. Причастие,

се моли в себе си така:

 

Ето, пристъпвам към Божественото Причастие.

Създателю, да не ме изгориш с причастяването;    

защото Ти си огън, който изгаря недостойните.

Но ме очисти от всяка сквернота.

 

Също си кажи тази молитва:

 

На Твоята Тайна вечеря, Сине Божий, за участник приеми ме днес, защото няма да издам тайната на Твоите врагове, нито ще Ти дам целувка като Юда, но като разбойника Те изповядвам: Спомни си за мене, Господи, в Твоето царство.

 

И тези стихове:

 

Боготворящата Кръв като гледаш, ужаси се, човече!

Защото е огън, който изгаря недостойните.

 

И тропарите

 

Божественото Тяло ме обожествявя и храни.

Обожествява духа, а ума чудно храни.

Привлече ме, Христе, с любовта Си и ме преобрази с Твоето Божествено желание: изгори обаче с невеществен огън греховете ми и ме удостой да се наситя с насладата, която е у Тебе, та с ликуване да възвелича, Благий, двете Твои пришествия.

В светлите жилища на Твоите светии как ще вляза аз, недостойният? Защото, ако дръзна да вляза заедно с другите в палата, моята дреха ме изобличава, понеже не е брачна, и свързан ще бъда изхвърлен от ангелите. Господи, очисти нечистотата на моята душа и като Човеколюбец спаси ме.

 

След това прочети тази молитва:

 

Владико Човеколюбче, Господи Иисусе Христе, Боже мой! Не за осъждане да ми бъдат тия Светини, понеже съм недостоен, а за очистване и освещение на душата и тялото, и за залог на бъдещия живот и Царство. За мене е голямо благо да се съединявам с Бога, да възлагам на Господа надеждата на моето спасение.

 

Отново се казва:

 

На Твоята Тайна вечеря, Сине Божий, за участник приеми ме днес, защото няма да издам тайната на Твоите врагове, нито ще Ти дам целувка като Иуда, но като разбойника Ти изповядвам: Спомни си за мене, Господи, в Твоето Царство.